trimass~~


Click here for Myspace Layouts

Wednesday, February 9, 2011

mai2 cerita jihad~ untuk pedoman

“Aku sakit sekarang, aku perlukan sedikit arak demi melegakan kesakitan”


Maka bergegaslah tentera Yusof bin Najmuddin mencari dan menyelongkar seluruh khemah tentera demi mencari arak untuk panglima perang mereka. Namun mereka menemui jalan buntu. Arak yang mereka cari tidak mereka ketemui. Rasa risau semakin memuncak. Panglima memerlukan sedikit alcohol demi menyembuhkan penyakit


“Maaf wahai panglima, kami tidak mendapati arak di kem tentera kita, bagaimana
sekarang? Adakah kau mendapati cara lain untuk mengubatimu?” kata tenteranya, cemas


“hmm, kalau begitu… aku telah sembuh”, Yusof menjawab tenang.


Tentera Yusof kehairanan. Tiba-tiba sahaja, panglimanya itu sihat seperti sedia kala.


“Aku Cuma ingin memastikan adakah tenteraku meminum arak. Itu sahaja”, Yusof Najmuddin menjawab


Pada malam yang berikutnya, Yusof bin Najmuddin melakukan intipan di khemah tenteranya ketika mana semua orang sedang nyenyak tidur. Dia memerhatikan gelegat tenteranya seorang demi seorang. Apakah yang diintipnya?


Waktu yang dinanti sudah tiba. Tentera musuh sudah siap sedia untuk berperang. Mereka berada dihadapan pintu gerbang kota umat islam yang telah lama mereka tawan. Kini saat pembebasan akan tiba.


Yusof bin Najmuddin memilih individu tertentu dalam kalangan tenteranya yang akan berada di barisan hadapan.


“wahai panglima, aku menawarkan diri bersama dengan sahabatku yang gagah ini untuk berada dibarisan hadapan. Namun engkau tidak memilih begitu? Mengapa engkau memilih mereka ini untuk berada dibarisan hadapan? Tidakkah engkau melihat bahawa ramai lagi tenteramu yang gagah yang lebih layak berada dibarisan hadapan?” seorang dari tentera Yusof Najmudin bertannya.


“aku tidak melihat orang lain, melainkan mereka yang telah ku pilih ini yang bertahajjud kepada Allah pada malam tadi?” Yusof Najmuddin menjawab dengan jelas…jawapan itu cukup untuk menutup mulut tenteranya yang merungut tadi


Dalam perjalanan menggempur pintu gerbang utama pihak musuh, Yusof mengarahkan tentera barisan hadapannya berhenti dan membentuk formasi yang kuat, mengelilingi tentera yang berada ditengah-tengah. Selang beberapa minit kemudian mereka berjalan semula. Dan mereka berhenti semula. Kali yang kedua ini, tentera yang berada dihadapan akan masuk ketengah seketika, manakala tentera yang ditengah akan mengambil posisi hadapan seketika.


Situasi ini diperhati teliti oleh skuad pengintip tentera musuh. Dia juga kehairanan dan memilih untuk memanjat menara demi mendapat tahu keadaan yang sedang berlaku pada tentera Yusof Najmuddin.


Rupa-rupanya, tentera Yusof Najmuddin sedang bergilir-gilir menunaikan solat. Tentera pengintip musuh segera melapor kepada panglimanya.


“Wahai tentera seperjuanganku, bahawa apabila tembok ini dipecahkan oleh tentera Yusof Najmuddin…ketahuilah bahawa kita akan kalah. Sesungguhnya mereka tidak akan tewas selagi mana mereka masih berpegang dengan ajaran al-Qurab dan Sunnah Rasulullah”,


jelas panglima perang musuh selepas mengetahui ketaatan tentera Yusof Najmuddin yang masih lagi mampu menunai solat walau dalam peperangan.
Siapakah Yusof Bin Najmudin?


Beliau adalah Salahuddin Al-Ayubi, Penakluk Jerusalem


Fasa Terbaik, Cerita Mujahid Agung


Wallahua’lam


No comments:

Post a Comment